ventilatoare@ventilatorul.ro

+40 212 552 166

+40 723 384 732

VENTILATOARELE INDUSTRIALE : SCOPURI, FUNCTIUNI, UTILITATE (continuare)

Comments (0) Blog

Dupa cum am vazut, relatia predominanta in calculul oricarui ventilator industrial este aceea dintre presiune si debit. Intotdeauna cand debitul ventilatorului Q creste, presiunea Δp scade. In functie de acestea se traseaza, pentru fiecare ventilator industrial, diagrama de lucru. Tot pe aceasta diagrama, in functie de aceiasi parametri, se calculeaza si se reprezinta Nef, care este puterea absorbita si care, cum este si firesc, creste cu cat creste debitul utilizat.

In consecinta, problema care se pune intotdeauna pentru calculul eficientei energetice este de fapt trasarea pantei de crestere Nef. Cu cat aceasta este mai aplatizata, formand un unghi de crestere cat mai mic cu orizontala, inseamna ca energia consumata de sistemul util este mai mare. In aceasi ordine de idei, diferenta care se pierde este cedata mediului ambiant. Deci cu cat cea absorbita de sistem  este mai mare, cu atat cea pierduta in afara acestuia este  sensibil redusa.

De unde rezulta ca randamentul de utilizare al ventilatorului industrial va fi cu atat mai mare, in speta eficienta acestuia, cu cat energia disipata in mediul ambiant si efectiv neutilizata, este mai mica.

In general randamentul unui ventilator bun se cifreaza intre 70-82%.

Comments are closed.

English