ventilatoare@ventilatorul.ro

+40 212 552 166

+40 723 384 732

… SI DESPRE INCEPUTURILE SISTEMELOR MECANICE DE VENTILATIE SI CONDITIONARE A AERULUI.

Comments (0) Blog

După ce vechea Casa Parlamentului a ars într-un incendiu în 1834, David Boswell Reid a fost chemat în fața unei comisii parlamentare să-si sustina ideile privind modalitatile de ventilatie pe care le avansase in cadrul proiectelor arhitecturale propuse pentru noua Camera a Comunelor. În ianuarie 1840 Reid a fost numit in postul de inginer de ventilație de către Comitetul pentru Camera Lorzilor care se ocupa cu construcția de înlocuire pentru Casa Parlamentului; și cu numirea sa in acest post nou creat a început o lungă serie de certuri între Reid și arhitectul Charles Barry. Reid a pledat pentru instalarea unui sistem de ventilație foarte avansat în noua Casă a Parlamentului. Proiectul său prevedea principial ca aerul să fie tras într-o cameră subterană, unde ar suferi fie o încălzire fie o răcire, precum si o reglare a acestor parametri, in functie de cantitatea de agent termic utilizat. Se va urca apoi în Camere prin mii de găuri mici forate în podea, și ar fi extras prin tavan printr-un incendiu special de ventilație într-o mare stivă. Sistemul conceput de Reid poate fi considerat de fapt mai mult decat o instalatie de ventilatie, conform definitiei acesteia, ci chiar un precursor al instalatiilor centralizate de conditionare a aerului, ceea ce era un proiect deosebit de novator pentru acele timpuri.

Din acelasi sistem functional descris mai sus face parte si turnul central al Palatului Westminster, construit in forma de spirala octogonală. Aceasta  a fost creata în scop de ventilație, în sistemul complex impus de Reid lui Barry si al carui rol a fost doar acela de a trage aer din palat. Design-ul arhitectonic a fost conceput pentru deghizarea estetică a funcției sale.

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Central_Tower,_Palace_of_Westminster.jpg

Reputația lui Reid a fost creata de activitatea sa în Westminster. Datorita acesteia tot lui i s-a comandat în 1837 un studiu de calitate a aerului în tunelul caii ferate dintre Leeds și Selby. Deasemenea vasele cu abur construite pentru expediția Niger din 1841 au fost dotate cu sisteme de ventilație bazate pe modelul Westminster al lui Reid. In acest caz, aerul se usucă, se filtrează și se trece peste cărbunele incins.

Metoda de ventilație Reid a fost, de asemenea, aplicata mai deplin la Spitalul St. George din Liverpool, caz  în care chiar arhitectul Harvey Lonsdale Elmes a solicitat ca Reid să fie implicat în proiectarea de ventilație. Reid a considerat aceasta singura clădire în care sistemul său a fost complet realizat. Odată cu descoperirea puterii aburului, s-a rezolvat si problema actionarii continue a ventilatoarelor. Reid a instalat pentru ventilație patru ventilatoare alimentate cu abur în tavanul Spitalului St George din Liverpool, astfel încât presiunea produsă de acestea a obligat aerul de intrare sa se ridice în sus și sa intre directionat prin orificiile din tavan.

In munca sa de pionierat Reid a oferit o baza teoretica si practica solida pentru sisteme de ventilație. Pentru acest motiv el a fost amintit de Lord Wade de Chorlton ca „Dr. Reid Ventilatorul“ chiar si în secolul XXI, în discuțiile despre eficiență energetică.

Comments are closed.

English