ventilatoare@ventilatorul.ro

+40 212 552 166

+40 723 384 732

Cum a aparut ventilatorul

Comments (0) Blog

Preluare si compilare dupa articolele:
i)“Cine a inventat ventilatorul”, publicat pe www. familist.ro si
ii) raspuns dat de Petre in 18 august 2010 la intrebarea “Cine a inventat primul ventilator?”, publicat pe ask.famouswhy.ro

Ventilatorul, intr-o forma asemanatoare celei de astazi, este o inventie a secolului al XIX-lea. Dar, inainte de descoperirea si formularea teoretica a legilor care guverneaza fenomenele fizice, oamenii si-au dat seama, intuitiv, ca aerul devine mai racoros daca bate vantul, daca se agita aerul, cu o frunza de palmier, cu un evantai, daca in spatiile inchise, in locuinte, se deschid usile si ferestrele etc. Principiul este simplu: caldura resimtita depinde de temperatura, dar este invers proportionala cu viteza aerului, de aceea orice deplasare a aerului provocata cu un obiect face atmosfera mai racoroasa.

Se poate presupune ca, secole de-a randul, in diverse imprejurari care necesitau mentinerea unei temperaturi suportabile, in ateliere de fierarie, in mine sau la alte lucrari in subteran, in spatii poluate, in locuinte, s-au folosit metode de ventilatie improvizate.

Pentru a putea asigura alimentarea cu o cantitate suficientă de aer proaspăt a galeriilor de mină Johann Justus Partels din localitatea Zellerfeld, situată în Munţii Harz, a pus la punct în 1711 primul ventilator. Cu ajutorul acestuia trebuia să se asigure o cantitate suficientă de oxigen chiar şi în cele mai adânci galerii.

In secolul al XVIII-lea, englezul Stephen Hales, absolvent de studii teologice, s-a dovedit a fi mai interesat de stiinte (chimie, botanica, anatomie) si de inventica (desi va deveni si doctor in teologie, la Universitatea din Oxford). In 1717, a fost ales membru al “Royal Society” (Societatea pentru stiintele naturale), din Londra, iar in 1739, primeste, din partea acesteia, Medalia Copley (cel mai vechi si prestigios premiu acordat de Royal Society), pentru cercetarile sale referitoare la vezica urinara. Studiind rolul aerului si al apei in viata plantelor si a animalelor, Hales a observat pericolul (inclusiv pentru oameni) de a inhala aerul poluat sau care nu circula. Pornind de la ideea lui Partels, Stephen Hales şi Martin Friewald au utilizat începând din 1741 ventilatoare pentru alimentarea cu aer proaspăt a saloanelor de spital şi a vapoarelor. La vremea respectivă aerul închis şi aerul viciat erau considerate a fi cauzele ce aveau ca efect numeroase afecţiuni.Ca urmare a cercetarilor pe care le-a efectuat, in 1741, face publica inventia sa – un ventilator destinat sa improspateze atmosfera in exploatarile miniere, in spitale, in inchisori, in calele si cabinele vapoarelor. In 1747, un astfel de ventilator a fost instalat in inchisoarea The Savoy, din Londra. Pentru ca efectele asupra sanatatii detinutilor a fost benefic, utilizarea ventilatoarelor s-a generalizat in penitenciare, dar si in ospicii, silozuri etc.

In 1882, americanul Schuyler Wheeler a pus la punct primul ventilator cu doua aripi. Contemporan cu el, inginerul germano-american Philip Diehl a preluat ideea lui Wheeler, a montat paletele ventilatorului pe motorul unei masini de cusut si a conceput mecanismul pentru a putea fi montat pe tavanul unei incaperi. In 1887, Diehl a si obtinut, in Statele Unite ale Americii, brevetul pentru ventilatorul de tavan.

Astazi exista o mare diversitate functionala si structurala a acestor aparate, care sa raspunda necesitatilor practice – ventilatoare elicoidale (cu elice), care antreneaza aerul  intr-o miscare paralela cu axul motorului, ventilatoare centrifugale, ventilatoare axiale, ventilatoare mono si dublu aspirante, ventilatoare pentru tuneluri,ventilatoare de transport materiale sau particule pulverulente, ventilatoare pentru curatarea aerului de praf, ventilatoare pentru exhaustare gaze, ventilatoare de aerisire hale, silozuri, spatii de birouri etc.

Va multumesc si va astept sa ne intalnim in paginile viitoare. Sau si mai bine, la noi, la fabrica…

VENTILATORUL 1932 S.A. 

Bulevardul Basarabia Nr. 256 (Incinta Faur)

Cod postal 030352, Sector 3, BUCURESTI

Tel :   + 40. 21. 255 21 66              E-mail: ventilatoare@ventilatorul.ro

Fax :   +40. 21. 255 48 74                                 www.ventilatorul.ro

Mobil:+40. 724. 343 241 … Marian CAPITANEANU, Asistenta/Consultanta Solicitari Clienti si Ofertare Tehnica

+40. 723. 384 732 … Carmen ZAMFIR, Marketing, Analiza Cereri de Oferta si Ofertare Tehnico-Comerciala

Comments are closed.

English