ventilatoare@ventilatorul.ro

+40 212 552 166

+40 723 384 732

POSIBILE PROBLEME MECANICE ALE VENTILATOARELOR INDUSTRIALE. ECHILIBRARE STATICA SI DINAMICA. PORNIRE. VIBRATII.

Comments (0) Blog

In afara acestor doua variabile, Q si pdin, care determina parametrii constructivi si functionali ai unui ventilator industrial, problemele de functionare si reglaj aferente sunt doar de natura mecanica. Functionarea defectuoasa a ventilatorului, cum ar fi inducerea de vibratii in timpul functionarii are insa ca efect disfunctii ale celor doi parametri, care determina, la randul lor modificari ale parametrilor de stare care conduc, in final, la neatingerea scopului pentru care ventilatorul industrial a fost ales de un anumit tip. In special la pornire sunt posibile probleme datorita unei eventuale echilibrari defectuoase.  Aceeasi cauza poate duce la aparitia vibratiilor care, cu cat ventilatorul industrial este mai mare si turatia rotorului asemenea, pot duce la distrugerea ventilatorului industrial, cauzand opriri de fluxuri de productie sau chiar accidente.

De aceea este necesar intotdeauna ca reglajele mecanice ale ventilatorului sa fie efectuate permanent, nu numai cand acesta nu functioneaza si doar de catre personal specializat in intretinerea, reparatiile si masuratorile parametrilor de functionare ale ventilatoarelor industriale. Reglajele au in vedere in ultima instanta echilibrarea rotorului ventilatorului industrial. Aceasta poate fi de doua feluri: statica si dinamica. Ea se aplica din punct de vedere teoretic corpurilor rigide aflate in miscare de rotatie (rotoare, roti de transmisie, semicuple, etc)

Un corp rigid de rotatie, sau altfel spus un rotor rigid, este un solid rigid aflat in miscare de rotatie ce poate fi corectat in vederea echilibrarii in doua plane oarecare si al carui dezechilibru  poate fi cuprins intre 0 (zero) intr-un caz ideal si un maxim admisibil, in situatiile reale, care se incadreaza in tolerantele admise in documentatia de executie. Acest dezechilibru ramas dupa efectuarea echilibrarii statice sau dinamice cu valori de pana la maximul admisibil se numeste dezechilibru rezidual admisibil, este ideal sa aiba valori cat mai mici, aproape de 0 (zero) μm si se calculeaza astfel:

   eadm= m.R/(M1+M2)

unde:

eadm– dezechilibru rezidual admisibil, in [μm]

m – masa totala de dezechilibru calculata, in [g]

R –  raza de amplasare a greutatii de proba fata de axul rotorului, in [mm]

M1– masa rotorului, in [kg]

M2– masa axului cu care se face echilibrarea, in [ kg]

In paginile urmatoare se prezinta relatiile matematice care guverneaza pornirea rotoarelor si vibratiile ventilatoarelor industriale normal echilibrate.

  • scan0130
    scan0130
  • scan0131
    scan0131

Va multumesc si va astept sa ne intalnim in paginile viitoare. Sau si mai bine, la noi, la fabrica…

     VENTILATORUL 1932 S.A.

Bulevardul Basarabia Nr. 256 (Incinta Faur)

Cod postal 030352, Sector 3, BUCURESTI

Tel :   + 40. 21. 255 21 66              E-mail: ventilatoare@ventilatorul.ro

Fax :   +40. 21. 255 48 74                                 www.ventilatorul.ro

Mobil:+40. 724. 343 241 … Marian CAPITANEANU, Asistenta/Consultanta Solicitari Clienti si Ofertare Tehnica

+40. 723. 384 732 … Carmen ZAMFIR, Marketing, Analiza Cereri de Oferta si Ofertare Tehnico-Comerciala

 

Comments are closed.

English