ventilatoare@ventilatorul.ro

+40 212 552 166

+40 723 384 732

MASURATORI DE DEBIT SI PRESIUNE. PRESIUNEA TOTALA A VENTILATORULUI INDUSTRIAL.

Comments (0) Blog

Un sistem de ventilatie se defineste prin realizarea schimburilor de aer dintre mediul interior si cel exterior cu scop in crearea unor conditii ambientale sau tehnologice propice. Daca in cazul ventilatoarelor ambientale, industriale sau nu, conditiile ambientale pot suferi oarecare tolerante in limite destul de permisive, in cazul ventilatoarelor industriale, tehnologice, care creeaza conditii de care depinde buna functionare a unei intregi linii de echipamente, tolerantele si rapoartele debit-presiune trebuie calculate in limite foarte stranse.

Inainte de instalarea oricarui ventilator industrial trebuie analizat spatiul in care acesta urmeaza a fi utilizat, echipamentele pe care acesta le deserveste direct sau prin efect, aportul energetic sau termic al acestora si metoda de compensare a aerului evacuat. Asadar, in cazul oricarui tip de ventilator industrial, cei mai importanti factori care trebuie luati in calcul in alegerea acestuia sunt: volumul spatiului, numarul de schimburi pe ora necesare in functie de destinatia spatiului respectiv, degajarile de caldura, aporturile de caldura din exterior si alte degajari de umiditate. In plus trebuie analizata componenta aerului, respectiv granulometria prafului din aerul transportat si mediul ambiental, exploziv sau normal. Totodata trebuie analizat mediul de lucru din perspectiva agentilor chimici prezenti, pentru a asigura protectia anticoroziva adecvata sau alegerea materialelor adecvate pentru confectionarea ventilatorului industrial.

Desi ventilatoarele sunt, in esenta, echipamente simple si se principiu destul de uzuale, indiferent de marimea sau functiunea lor specifica, chiar si in industrie exista tendinta de a le subestima importanta, bucurandu-se de atentia noastra doar cand performantele lor lasa de dorit, afectand, uneori chiar grav, functionarea altor utilaje. De aceea calculul debitului de aer necesar  ventilarii si alegerea unui ventilator industrial poate fi o adevarata provocare, iar o alegere gresita poate duce la ineficienta acestuia.

Debitul de aer se poate calcula cu urmatoarea formula:

volumul incaperii [m3] x nr de schimburi pe ora [1/h] = debitul de aer [m3/h].

 In cazul ventilatoarelor de tubulatura, este esential sa tinem cont si de presiunea statica disponibila, intrucat aceasta determina lungimea maxima a tronsonului de ventilatie. In functie de lungimea tronsonului de tubulatura pot aparea pierderi de sarcina si deci o scadere in randament a ventilatorului industrial de tubulatura pe portiunea cea mai indepartata a sistemului de ventilatie, deoarece capacitatea de aspiratie a acestuia scade pe masura ce distanta se mareste.

De aceea este de maxima importanta ca performantele ventilatoarelor industriale sa fie masurate, pentru a confirma constructiv calculele a priori efectuale la alegerea acestora. Numai dupa aceasta se poate instala un ventilator industrial in locatia soliciatata, avand siguranta ca isi va indeplini functiunile tehnologice si/sau ambientale solicitate de beneficiar.

Va multumesc si va astept sa ne intalnim in paginile viitoare. Sau si mai bine, la noi, la fabrica…

       VENTILATORUL 1932 S.A

Bulevardul Basarabia Nr. 256 (Incinta Faur)

Cod postal 030352, Sector 3, BUCURESTI

Tel :   + 40. 21. 255 21 66              E-mail: ventilatoare@ventilatorul.ro

Fax :   +40. 21. 255 48 74                                 www.ventilatorul.ro

Mobil:+40. 724. 343 241 … Marian CAPITANEANU, Asistenta/Consultanta Solicitari Clienti si Ofertare Tehnica

+40. 723. 384 732 … Carmen ZAMFIR, Marketing, Analiza Cereri de Oferta si Ofertare Tehnico-Comerciala

  • scan0123
    scan0123
  • scan0124
    scan0124
  • scan0125
    scan0125

Comments are closed.

English