ventilatoare@ventilatorul.ro

+40 212 552 166

+40 723 384 732

ROTORUL, ELEMENT FUNCTIONAL DETERMINANT AL VENTILATOARULUI INDUSTRIAL PRIN TRANSFER DE ENERGIE CINETICA .

Comments (0) Blog

Am spus in articolul anterior ca desi ventilatoarele sunt, in esenta, echipamente simple si se principiu destul de uzuale, indiferent de marimea sau functiunea lor specifica, chiar si in industrie exista tendinta de a le subestima importanta, bucurandu-se de atentia noastra doar cand performantele lor lasa de dorit, afectand, uneori chiar grav, functionarea altor utilaje. De aceea calculul debitului de aer necesar ventilarii si alegerea unui ventilator industrial poate fi o adevarata provocare, iar o alegere gresita poate duce la ineficienta acestuia. De aceea cateva principii de functionare a ventilatoarelor cred ca este util sa fie amintite in continuare.

Toate ventilatoarele, dar mai ales ventilatoarele industriale, se bazeaza, ca principiu de functionare, pe  producerea si miscarea unor curenti de fluide in stare lichida sau gazoasa, in functie de mediul de lucru. In general mediul de lucru utilizat este aerul, fie ca avem ventilatoare industriale utilizate pentru racirea unor echipamente sau a spatiilor de lucru, fie ca  avem ventilatoare industriale care trebuie sa evacueze noxe, particule de praf, vapori toxici sau sa transporte pneumatic materiale pulverulente.

Subansamblul principal al oricarui ventilator este rotorul, o roata profilata care are ca efect ca, prin miscarea ei, sa transmita aerului energia sa cinetica, punand in miscare curentii de fluid care trebuie transferati sau transportati. Principiul de miscare si actionare al rotorului este cel al volantului. Acesta este un mecanism a cărui parte principală este o roată în rotație, in cazul nostru rotorul, care prin antrenare stochează energie cinetică. Forma de roată asigură un moment de inerție mare, care se opune schimbărilor în mișcarea de rotație, bazat pe proprietatea fizica de conservare a impulsului unghiular. Adica un corp care se rotește în jurul propriei axe tinde să-și păstreze această axă de rotație și se va opune unui impuls perturbator cu un altul, de-a lungul unei axe perpendiculare pe axa de rotație si pe axa impulsului perturbator.

Energia este transmisă volantului prin aplicarea unui cuplu, ceea ce face ca turația sa să crească progresiv, stocând energie. Energia stocată în volant este proporțională cu pătratul vitezei de rotație ω2.In continuare, volantul, respectiv rotorul de la ventilatorul industrial, eliberează această energie aplicând practic si el un cuplu mediului de lucru, fluidul (aerul) vehiculat de ventilatorul industrial, care este astfel antrenat cu o viteza proportionala cu pătratul vitezei de rotație, dupa cum am vazut mai sus. Eficienta ventilatorului industrial este data de un calcul energetic just, din care sa se reflecte mai ales randamentul echipamentului de ventilatie si evident cel transmis masei de fluid pe care o antreneaza.

In acest mod, fluidul vehiculat, care poate fi aerul atmosferic sau viciat cu noxe, aerul utilizat ca agent de transport pneumatic sau aerul de racire, beneficiaza de furnizarea energiei cu o putere mai mare decât a sursei de energie continuă. Cu alte cuvinte energia eliberata de rotor este multiplicata fata de energia furnizata de motor. Un volant poate acumula energie treptat și să o elibereze brusc, cu o putere mare. Iar raportul de multiplicare depinde in primul rand de dimensiunile rotorului, ca volant.

Totodata ventilatorul industrial asigura orientarea  fluidului considerat ca sistem mecanic. Momentul cinetic al volantului este transmis sub formă de cuplu către sistemul mecanic. Volantul furnizează energia necesară orientării acestuia în poziția dorită.

Va multumesc si va astept sa ne intalnim in paginile viitoare. Sau si mai bine, la noi, la fabrica…

       VENTILATORUL 1932 S.A

Bulevardul Basarabia Nr. 256 (Incinta Faur)

Cod postal 030352, Sector 3, BUCURESTI

Tel :   + 40. 21. 255 21 66              E-mail: ventilatoare@ventilatorul.ro

Fax :   +40. 21. 255 48 74                                 www.ventilatorul.ro

Mobil:+40. 724. 343 241 … Marian CAPITANEANU, Asistenta/Consultanta Solicitari Clienti si Ofertare Tehnica

+40. 723. 384 732 … Carmen ZAMFIR, Marketing, Analiza Cereri de Oferta si Ofertare Tehnico-Comerciala

Comments are closed.

English