ventilatoare@ventilatorul.ro

+40 212 552 166

+40 723 384 732

DEBIT SI PRESIUNE LA VENTILATOARE INDUSTRIALE.

Comments (0) Blog

Este de maxima importanta ca  la orice  ventilator industrial performantele sa fie masurate, pentru a confirma constructiv calculele a priori efectuale la alegerea acestuia. Numai dupa aceasta se poate instala un ventilator industrial in locatia soliciatata, avand siguranta ca isi va indeplini functiunile tehnologice si/sau ambientale solicitate de beneficiar.

Am vazut intr-un articol anterior ca debitul de aer se poate calcula cu urmatoarea formula:

volumul incaperii [m3] x nr de schimburi pe ora [1/h] = debitul de aer [m3/h].

 Conform unei definitii cvasiunanim acceptate in geografie, geologie, hidrologie , dinamica fluidelor si inginerie , debitul Q este volumul unui fluid, de regula un gaz, de cele mai multe ori aerul, viciat, poluat, incarcat cu particule sau utilizat ca mediu de transport particule sau alte materiale pulverulente, care trece intr-o unitate de timp prin sectiunea transversala curgerii. Cunoasterea debitul fluidului este importanta pentru dimensionarea volumetrica a ventilatorului industrial ales, astfel incat sa se poata asigura numarul de schimburi de fluid/ gaz pe o unitate de timp, de regula intr-o ora, necesare atingerii scopului pentru care acest ventilator industrial lucreaza.

In orice sistem de ventilatie, dar mai ales intr-unul de ventilatie industriala care are nevoie de functionare in parametri de echilibru dinamic este necesara insa si cunoasterea unei alte a doua variabile, esentiala in ecuatia de functionare a acestuia. Aceasta este presiunea fluidului gazos care este vehiculat de catre ventilatorul industrial.

Presiunea dinamica, notata de obicei pdin este presiunea suplimentara a unui fluid care s-ar lovi de o suprafata si ar fi obligat sa isi consume complet energia cinetica. Din aceasta cauza presiunea este influentata de diametrul, lungimea si materialul din care este confectionata conducta. Presiunea dinamica este utilizata pentru calcularea pierderilor de presiune in sistemele de conducte. Tehnic exista solutii atat pentru ridicarea presiunii cat si pentru reducerea ei. In cazul particular al ventilatoarelor de tubulatura, este esential sa tinem cont si de presiunea statica disponibila, intrucat aceasta determina lungimea maxima a tronsonului de ventilatie. In functie de lungimea tronsonului de tubulatura pot aparea pierderi de sarcina si deci o scadere in randament a ventilatorului industrial de tubulatura pe portiunea cea mai indepartata a sistemului de ventilatie, deoarece capacitatea de aspiratie a acestuia scade pe masura ce distanta se mareste.

In functie de corelarea in echilibru dinamic permanent a acestor doi parametri,  debitul Q si presiunea dinamica pdin, si de relatiile matematico-fizice care definesc functionarea lor si pe care le-am trecut in revista in articolele anterioare, ventilatoarele centrifugale se impart in diverse clase de functionare, cum ar fi: de presiuni joase si debite mari, de presiuni medii si debite medii, de presiuni ridicate si debite ridicate si diverse alte combinatii ale acestora. Aceste combinatii determina alegerea ventilatorului industrial pentru un anumit tip de functionare, care sa raspunda cel mai bine scopului propus.

Va multumesc si va astept sa ne intalnim in paginile viitoare. Sau si mai bine, la noi, la fabrica…

       Lucian GOJ, Director Cercetare – Dezvoltare,

Mobil: +40.729.766 000, lucian.goj@saveb.ro

 COMPANIA DE VENTILATOARE-SA

Bulevardul Basarabia Nr. 256 (Incinta Faur)

Cod postal 030352, Sector 3, BUCURESTI

Tel :   + 40. 21. 255 21 66              E-mail: ventilatoare@saveb.ro

Fax :   +40. 21. 255 48 74                                 www.saveb.ro

Mobil:+40. 724. 343 241 … Marian CAPITANEANU, Asistenta/Consultanta Solicitari Clienti si Ofertare Tehnica

+40. 723. 384 732 … Carmen ZAMFIR, Marketing, Analiza Cereri de Oferta si Ofertare Tehnico-Comerciala

 

Comments are closed.

English